Όταν λέμε μικρό ενυδρείο εννοούμε μια δεξαμενή χωρητικότητας 10 μέχρι 30 λίτρα περίπου με φίλτρο ή και θερμοστάτη αν πρόκειται για τροπικά ψάρια.
Αυτής της διακύμανσης χωρητικότητες είναι τα πολύ δημοφιλή γιατί είναι οικονομικά και πωλούνται και ως δώρο που θέλει κάποιος να κάνει, οπότε
γι αυτό δημιουργήθηκε και η ανάγκη να συντάξουμε αυτές τις γραμμές οδηγιών ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την μεταφορά των οδηγιών χωρίς να γίνονται λάθη.
Οπότε τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πιθανών να έχετε ήδη τα ψαράκια στην σακούλα αγορασμένα και πρέπει να τα ακουμπήσετε σε σημείο ήσυχο και ζεστό μέχρι να πλύνετε τα χαλικάκια και να γεμίσετε με νερό το ενυδρείο.
(Aν ανήκετε στην κατηγορία των online shopers τότε θα έχετε παραλάβει τα ψάρια σε σκοτεινή κούτα και θα πρέπει να τα προσαρμόσετε στο φως σταδιακά , εκθέτοντας τα σε λίγο φως για 10 λεπτά. και να τα ταίσετε όταν θα έχουν περάσει 5-6 ώρες μετά την σταδιακή απελευθέρωση τους στο ενυδρείο σας)
Τοποθετείτε πρώτα τα πλυμένα χαλικάκια στον πάτο και μετά την διακόσμηση , πιθανόν κάποιο βραχάκι ,πλαστικό φυτό ,ξύλο κτλ
(αν έχετε αγοράσει αληθινό φυτό τότε πρέπει να τοποθετηθεί στο τέλος της διαδικασίας μαζί με τα ψαράκια.)
και μετά γεμίζετε με νερό χλιαρό κατά προτίμηση , θερμοκρασίας δωματίου ενώ προσθέτετε και την δόση του αντιχλωρίου σύμφωνα με τα λίτρα σας.
μετά βάζετε το φίλτρο σε λειτουργία και τοποθετείτε την σακούλα με τα ψάρια και την σακούλα με τα φυτά (αν υπάρχουν ) στην επιφάνεια του νερού για να επιπλεύσουν για 15 με 20 λεπτά ώστε να γίνει εξομοίωση της θερμοκρασίας πριν τα απελευθερώσετε.
Αφού γίνει και αυτό προσθέστε την δόση με τα ζωντανά βακτηρίδια Βiostart ή το χάπι βιοενεργοποιητή Biolifen ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη και πολλαπλασιασμός
των ωφέλιμων αερόβιων μικροργανισμών που συντελούν στον κύκλο του αζώτου, δηλαδή στην μετατροπή της τοξικής αμμωνίας των ούρων των ψαριών σε νιτρώδη και μετά σε αβλαβή σχετικά νιτρικά άλατα.
και VOILA! το ενυδρειάκι σας είναι έτοιμο και τα ψάρια κολυμπούν χαρούμενα σε ασφαλή ύδατα! όμως για να συνεχιστεί η κατάσταση να είναι ασφαλή θα πρέπει να συντηρηθεί και σωστά.
Κεφάλαιο Συντήρηση
Το τάϊσμα των ψαριών θα πρέπει να γίνετε καθημερινά 2 φορές τόσο ώστε μέσα σε ένα - ενάμιση λεπτό να έχει καταναλωθεί η τροφή και αυτός είναι ο γενικός κανόνας ταίσματος. Σε πρώτη φάση αφού έχετε εισάγει τα ψαράκια στο ενυδρείο σας μην ρίξετε τροφή για τουλάχιστον 3-4 ώρες ώστε να τους δώσετε χρόνο να προσαρμοστούν και να ξεπεράσουν την ταραχή της αλλαγής.
Στην συνέχεια ταίστε κάθε μέρα μιά φορά την ημέρα για το πρώτο διάστημα των 2 εβδομάδων και περάστε στα 2 ταίσματα.
Οι αλλαγές του νερού θα πρέπει να γίνονται εβδομαδιαία το 1/4 του νερού ( για ενυδρείο 20 λίτρων πχ αντικαθιστούμε 5 λίτρα) έτσι το νερό θα είναι πάντα διαύγες και καθαρό, και κάθε μήνα ξεπλένουμε το σφουγγάρι του φίλτρου αλλά μόνο στο νερό του ενυδρείου που έχουμε αφαιρέσει! ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΒΡΥΣΗ και ας μην έχει καθαρίσει καλά, σκοπός είναι να το ξεφορτώσουμε από τα οργανικά απόβλητα για να τραβήξει άλλα μετά.
Eπίσης δεν πρέπει να αμελείτε τον καθαρισμό της προπέλας του φίλτρου κάθε 3 μήνες ,κάτι που θα εξασφαλίζει την καλή λειτουργία και μακροζωία της συσκευής. Ανοίγετε το καπάκι που κρύβει την προπέλα την αφαιρείτε και την ξεπλένεται σε τρεχούμενο νερό προσέχοντας μην χαθεί κάποιο εξάρτημα της και μετά ξεπλένεται και την θαλάμη.
Με τους μήνες να περνούν αν παρατηρήσετε τον πυθμένα να έχει γεμίσει με υπολείμματα τότε ήρθε η στιγμή να αγοράσετε μια σκούπα βυθού (4,80€) η οποία αφαιρεί εύκολα από τα χαλίκια τα ξένα στοιχεία.
Το καθαρό νερό συμβάλει στην καλή υγεία των ψαριών αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά καλύτερα αν όμως ξεσπάσει ασθένεια θα πρέπει να παρατηρηθεί έγκαιρα από εσάς γι αυτό και όταν ταϊζετε πάντα να τα παρακολουθείτε ένα λεπτό ώστε να καταλάβετε πια ψάρια δεν έχουν όρεξη να φάνε και αν βγάλανε σημάδια στο σώμα τους και μετά από την επικοινωνία μαζί μας να μπεί το κατάλληλο φάρμακο και να προλάβουμε τυχών μετάδοση κάποιας ασθένειας και στα υπόλοιπα ψάρια.
Σε γενικά πλαίσια τα πάμε πολύ καλά και σε διαγνώσεις και έγκαιρη θεραπεία αρκεί να έχουμε την μικρή βοήθεια σας.
Φυσικά βοηθάει και το facebook page του καταστήματος όπου εκεί ακόμα και μικρά βίντεο που μας στέλνουν του ενυδρείου μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα και μετά προχωρούμε και σε στιγμιαία ανάλυση του νερού(δείγματος) παρουσία του πελάτη.
καλή επιτυχία