Καλέστε μας στο 2521023126 για Delivery-Διανομή 

 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Κουνελάκια - Μικρά ζωάκια

Τα κουνέλια μπορεί να είναι εύκολο να τα αγαπάς, αλλά θέλουν και φροντίδα. Αυτά τα αξιαγάπητα, κοινωνικά ζώα είναι θαυμάσιοι σύντροφοι για τους ανθρώπους που παίρνουν το χρόνο να μάθουν για τις ανάγκες τους. Αν και η παροχή φροντίδας για αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα δεν είναι δύσκολη, τα κουνέλια έχουν μια μακρά διάρκεια ζωής-πάνω από 10 χρόνια-και πολλές ειδικές απαιτήσεις φροντίδας. Όποιος εξετάζει  με την οικογένειά του την αγορά  ενός κουνελιού, εδώ είναι μερικές γρήγορες συμβουλές για να ξεκινήσετε:

 

 

HOME SWEET HOME

Εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους;

Κάθε ιδιοκτήτης κουνέλιου θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ασφαλέστερο μέρος για ένα κουνέλι να ζει σε εσωτερικούς χώρους. Τα κουνέλια θα πρέπει να διαρηρούνται σε εξωτερικούς χώρους μόνο παίρνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις! Τα Κατοικίδια κουνέλια είναι διαφορετικά από τα άγρια τους συγγενείς, που δεν ανέχεται ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και σε ένα ασφαλές περίβλημα, τα κουνέλια είναι σε κίνδυνο από τα αρπακτικά ζώα. Απλά η όραση ή ο ήχος από ένα κοντινό άγριο ζώο μπορεί να προκαλέσει κουνέλια τόσο πολύ άγχος που μπορεί να υποστούν καρδιακή προσβολή και κυριολεκτικά να σοκαριστούν.

 

 

 

 

 

 

Κλουβί για να περιπλανηθεί;

Είτε έχετε αποφασίσει να αφήσει περιφέρονται κουνέλι σας ελεύθερο σε ολόκληρο το σπίτι σας ή απλά μια περιορισμένη περιοχή, είναι σημαντικό να κάνετε να είναι  το κουνέλι-ασφαλές. Ένα μικρό λαγουδάκι μπορεί εύκολα να δημιουργήσει  ένα σωρό προβλήματα σε ένα μέσο σπίτι. Επειδή τα κουνέλια αρέσει να μασάνε, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηλεκτρικά καλώδια είναι μακριά και καλύπτωνται. Μασώντας ένα  καλώδίο της πρίζα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο. Το μάσημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δηλητηρίαση αν οι λάθος αντικείμενα αφημένα στην ανοικτή είτε στην ξεκλείδωτη χαμηλά ντουλάπια. Εκτός από τα προφανή τοξίνες, όπως εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, και είδη καθαρισμού, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κοινά φυτά, όπως η αλόη, αζαλέα, Calla κρίνος, κρίνος της κοιλάδας, λαμπτήρες φιλόδενδρο, και ανάμικτες φυτό μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κουνέλια.

Αν διατηρείται σε ένα κλουβί μόνο , τα κουνέλια χρειάζονται πολλά περιθώρια για εύκολη μετακίνηση. Κλουβί του κουνελιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-5 φορές το μέγεθος του κουνελιού. Κουνέλι σας θα πρέπει να είναι σε θέση να τεντώσει εντελώς έξω στο κλουβί του και να σηκώνεται στα πίσω πόδια του, χωρίς πρόσκρουση το κεφάλι του στην κορυφή του κλουβιού. Επιπροσθέτως, κλουβιά με δάπεδο σύρμα είναι δύσκολο σε κουνέλια »πόδια, τα οποία δεν έχουν προστατευτικά επιθέματα όπως εκείνες των σκύλων και γατών. Εάν τοποθετήσετε το κουνέλι σας σε ένα συρμάτινο κλουβί, να είστε βέβαιος να στρώμα στο πάτωμα με χαρτόνι ή άλλο υλικό. Τοποθετήστε ένα ειδικό σπιτάκι ή "condo κουνέλι" στο κλουβί, ώστε το κουνέλι έχει ένα άνετο μέρος για να κρυφτεί, και σεβόμαστε την ανάγκη του ζώου σας για ήσυχες στιγμές (κουνέλια συνήθως κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, να γίνει παιχνιδιάρικο την αυγή και το σούρουπο).

Όταν τα κουνέλια διατηρούνται σε ένα κλουβί, αυτές πρέπει να αφήσει έξω για αρκετές ώρες κάθε ημέρα για την άσκηση. Εκτός από το τρέξιμο και άλματα, τα κουνέλια μπορούν επίσης να απολαύσουν την εξερεύνηση γύρω τους. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να παίξουν και να αλληλεπιδρούν με το κουνέλι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχει έναν ασφαλή χώρο για να παίξουν και να εξερευνήσουν.

 

WC

Ακριβώς όπως οι γάτες, τα κουνέλια μπορούν εύκολα να μάθουν να χρησιμοποιούν μια λεκάνη για τα περιττώματα. Τοποθετήστε μια λεκάνη για τα περιττώματα στο κλουβί για να ενθαρρύνει αυτήν τη συμπεριφορά. Αν το κουνέλι σας περιπλανιέται ελεύθερα μέσα από πολλά δωμάτια του σπιτιού σας, είναι μια καλή ιδέα να έχουν μια λεκάνη για τα περιττώματα σε διάφορα σημεία. Πολλά κουνέλια απολαμβάνουν τον χρόνο χαλάρωσης στην λεκάνη για τα περιττώματα, οπότε να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο μέγεθος. Για υπόστρωμα, μείνετε μακριά από κέδρο ή άλλα ροκανίδια, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε κουνέλια. Επίσης, αποφύγετε τη συσσώρευση ή σκονισμένα παλιά και λερωμένα χαρτιά  γιατί  μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αν καταναλωθεί. Αντ 'αυτού, πελλετς με οργανικά απορρίματα χαρτιού, χαρτοπολτού από ξύλο ή τα εσπεριδοειδή. Εφημερίδα μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορεί να είναι απορροφητική. Να είστε βέβαιοι ότι έχετε βάλει φρέσκο σανό στην τροφή τους , επίσεις πολλά- κουνέλια θα ήθελαν να έχουν ένα σνακ καθημερινά για αλλαγή.

Μια ισορροπημένη διατροφή

Τα κουνέλια έχουν πολύπλοκα συστήματα πεπτικό, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να λάβετε μια σωστή διατροφή. Πολλά προβλήματα υγείας σε κουνέλια που προκαλούνται από τα τρόφιμα που είναι ασυμβίβαστες με το πεπτικό φυσιολογία τους. Μια βασική διατροφή του κουνελιού πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα τρόφιμα:

 

Hay-χόρτο

Τα κουνέλια χρειάζονται σανό-συγκεκριμένα Τα κουνέλια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σταθερή προμήθεια αυτού του σανού, η οποία βοηθά το πεπτικό τους σύστημα και να παρέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες για να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως μπάλες μαλλιών, διάρροια, και η παχυσαρκία. Σανός μηδικής, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δίνεται μόνο σε ενήλικα κουνέλια σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, αν όχι καθόλου, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και θερμίδες.

 

Λαχανικά

Εκτός από σανό, η βασική διατροφή ενός ενήλικα κουνέλια θα πρέπει να αποτελείται από φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι και τα φύλλα μαρούλια, μαϊντανό, κόλιαντρο, λάχανο, ρόκα, εσκαρόλ, αντίδια, χόρτα πικραλίδα, και άλλα, καλά πλυμμένα και λίγο μαραμένα-αφυδατωμένα. Η ποικιλία είναι σημαντική, κατά την εισαγωγή των νέων λαχανικά στη διατροφή ενός κουνελιού, δοκιμάστε μόνο ένα κάθε φορά και να κρατήσει τις ποσότητες περιορισμένες.

 

Φρούτα και χρήση

Ενώ σανό και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, τα κουνέλια μπορούν επίσης να απολαύσουν λιχουδιές. Κινούμενα σχέδια και άλλα φανταστικό απεικονίσεις των κουνελιών θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι τα καρότα αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής κουνέλι. Πολλά κουνέλια απολαμβάνουν τα καρότα, αλλά είναι μια αμυλούχα λαχανικά και θα πρέπει να δίνεται μόνο με φειδώ ως απόλαυση. Άλλες αντιμετωπίζει το κουνέλι σας μπορεί να απολαύσει είναι τα μήλα (χωρίς μίσχους και τους σπόρους), βατόμουρα, παπάγια, οι φράουλες, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, ή πεπόνι. Extra-ζάχαρη φρούτα όπως μπανάνες, σταφύλια, σταφίδες και είναι πάρα πολύ καλή, αλλά θα πρέπει να δοθεί σε μια πιο περιορισμένη βάση.

 

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Με τόσο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα που τα κουνέλια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση. Αυτές περιλαμβάνουν μαρούλι, ντομάτα, λάχανο, καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, πατάτες, παντζάρια, κρεμμύδια, ραβέντι, μπαμπού, σπόροι, δημητριακά, και πολλά άλλα. Εάν δεν είστε βέβαιοι για ορισμένα τρόφιμα, ρωτήστε κάποιον ειδικό.

 

Pellets

Αν επιλέξετε να δίδεται για ένα μέρος της διατροφής του κουνελιού σας, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσει ως συμπλήρωμα στα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όχι ως υποκατάστατο. Τα σφαιρίδια αυτά θα πρέπει να δίνεται μόνο σε μικρές ποσότητες (1/8 -1/4 φλιτζάνι ανά πέντε κιλά σωματικού βάρους ανά ημέρα, απλώνονται πάνω από δύο καθημερινές τροφοδοτήσεις). Επίσης, φροντίστε να αγοράσετε μιας καλής εταιρίας. Πολλές μάρκες ζωοτροφών κουνέλι περιέχει σπόρους, καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες για να είναι η βάση για τη διατροφή ενός υγιούς κουνελιού.τροφές κουνελιού εδώ

 

Νερό

Τα κουνέλια θα πρέπει πάντα να έχουν μια άφθονη παροχή φρέσκου νερού που διατίθενται. Να είστε βέβαιος να αλλάξετε το νερό του κουνελιού σας, τουλάχιστον μία φορά κάθε μέρα. Το νερό μπορεί να διατηρηθεί σε ένα μπουκάλι με πιπίλα ή μπολ. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι με πιπίλα, να παρακολουθήσετε νέα κουνέλια για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τα μπουκάλια, και τα καθαρά μπουκάλια καθημερινά, ώστε οι σωλήνες να μην φραχθούν. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μπολ, βεβαιωθείτε ότι το κύπελλο είναι αρκετά βαρύ για να αποφευχθεί η ανατροπή και χύσιμο.

 

Μάσημα ζωής!

To μάσημα  είναι μέρος της φυσικής συμπεριφοράς ενός κουνελιού, αλλά δεν πρέπει να είναι καταστροφικό. Για να διατηρήσετε τα κουνέλια ενεργό και διασκεδάζει, μπορεί να θέλετε να βάλετε ακατέργαστα μπλοκ από ξύλο ή χαρτόνι στα κλουβιά τους. Κύπελλα, μπάλες, και τα δαχτυλίδια από ξύλο ιτιάς είναι μεγάλες επιτυχίες με πολλά κουνέλια και μπορούν να αγοραστούν online ή σε εξειδικευμένα καταστήματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρολά χαρτί πετσέτα, ρολά τουαλέτας, χαρτί και άλλα υλικά μασώμενα χαρτόνι που μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια από τη στιγμή που έχουν υπηρετήσει το σκοπό τους. Αποφύγετε αντικείμενα με αιχμηρές άκρες, χαλαρά μέρη, ή μαλακό ελαστικό που κουνέλια θα μπορούσε να μασήσει σε κομμάτια και να τα καταπιούν.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Πολλά κουνελάκια αρέσκονται στο μπάνιο σε μια λεκάνη με νερό και το ειδικό σαμπουάν τους αλλά για αυτά που δεν "τό χουν"Υπάρχουν στο εμπόριο σαμπουάν για στεγνό καθάρισμα.Σαμπουάν για κουνέλια εδώ

 

 

ΕΥΘΡΑΥΣΤΑ

Τα κουνέλια είναι ευαίσθητα ζώα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τα οστά τους είναι τόσο ευαίσθητο ώστε οι μύες στο ισχυρό πίσω πόδια τους μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τη δύναμη των σκελετών τους.

Για να πάρετε το κουνέλι σας, τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από το μπροστινό μέρος του κουνελιού και το άλλο χέρι κάτω πίσω πλευρά του, σηκώνοντας τον προσεκτικά και με τα δύο χέρια και φέρνοντας τον στο σώμα σας. Ποτέ μην αφήνετε το σώμα ενός κουνελιού κρέμονται ελεύθερα, μην σηκώνετε από το στομάχι, και ποτέ να μη σηκώνεται  ένα  κουνέλι από τα αυτιά του.Πάντως πρέπει  να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα κουνελάκια δεν είναι παιχνίδια.

 

 

Μην ξεχνάτε ότι τα κουνέλια είναι αρπακτικά ζώα και πολλοί δεν θα απολαμβάνουν να γραπωθούν. Να είστε βέβαιος όμως ότι αν πάμε σιγά-σιγά με το κουνέλι και την πρακτική σας θα συνηθίσει να το πιάνουν.

Τα κουνέλια αρέσκονται τα χάδια μεταξύ τους γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, πάνω από τη μύτη, κορυφή του κεφαλιού, και κάτω από την πλάτη.... Όπως κάθε ζώο, κάθε κουνέλι θα έχει ατομικές προτιμήσεις σχετικά με το πού θέλει να αγγίξει. Τα κουνέλια δεν έχουν την ικανότητα να κάνει εμετό ή να φτύνω hairballs όπως γάτες, γι 'αυτό προσπαθήστε να αφαιρέσετε χαλαρά το τρίχωμα του με μια ειδική χτένα , όταν θα έχετε την ευκαιρία να το πράξετε. Απλά χάιδεμα ή βούρτσισμα κουνέλι σας για λίγα λεπτά κάθε μέρα θα πρέπει να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας της γούνας. Μερικές φυλές κουνελιών, όπως Αγκύρας-, έχουν επιπλέον ανάγκες καλλωπισμού λόγω της γούνας τους.

 

Υγεία

Τα κουνελάκια δεν είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται από την στιγμή που ζούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και διατρέφονται με ελεγχόμενες τροφές. Ωστόσο μπορούν να αρρωστήσουν αν κρυώσουν ή αν δεν διατρέφονται σωστά

και μετά θα απαιτηθεί διάγνωση και θεραπεία από κάποιον ειδικό.

παρακάτω είναι μια διεύθυνση όπου μπορείτε να ενημερωθείτε με ασφάλεια για το ποια φαρμακευτικά σκευάσματα και ουσίες είναι κατάλληλα για τα κουνελάκια:

http://www.irishwildlifematters.ie/animals/hare-drugs.html

Καλή επιτυχία! παρακάτω ακολουθεί ένα ακόμα άρθρο πιο λεπτομερές για αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα

«Το κουνέλι είναι πιο πολύ σαν σκύλος ή σαν γάτα;», συχνά ρωτά ο κόσμος τους κτηνιάτρους. «Κανένα από τα δύο» είναι η σωστή απάντηση, καθώς τα κουνέλια έχουν δικό τους τρόπο ζωής, δικές τους συνήθειες και αρκετές ιδιαιτερότητες που κανείς πρέπει να γνωρίζει πριν τα υιοθετήσει. Πέρα από τη γλυκιά μουσουδίτσα και τη ναζιάρικη μυτούλα, το κουνέλι είναι ένα ζώο έξυπνο, κοινωνικό και τρυφερό. Είναι όμως και ντροπαλό, ζαβολιάρικο και εκδικητικό κάποιες φορές και μπορεί να σας δυσκολέψει πολύ τη ζωή αν δεν το εκπαιδεύσετε από την αρχή.

 

Ειδικότερα τα κουνέλια είναι φυτοφάγα ζώα και ουδεμία σχέση έχουν στη τροφική αλυσίδα με τα σαρκοφάγα, σκύλο και γάτα. Το κουνέλι έχει μάθει να προσέχει τα αρπακτικά και να μην πλησιάζει τα μεγάλα ζώα, πόσο μάλλον τα τρομακτικά δίποδα! Οι σκύλοι και οι γάτες εκτρέφονται για να ζουν δίπλα στον άνθρωπο και τον εμπιστεύονται από τη γέννησή τους, το να κερδίσεις όμως την αγάπη και την εμπιστοσύνη αυτού του φοβισμένου ζώου, είναι πραγματικά μία πρόκληση. diagnovet.gr

Δε θα’πρεπε να αγοράσετε κουνέλι αν το φαντάζεστε σαν λούτρινο ζωάκι, που όλη μέρα θα το έχετε αγκαλιά κι αυτό θα κουνάει τη μυτούλα του από ευχαρίστηση. Στα κουνέλια δεν αρέσει να τα σηκώνουν και να τα αγκαλιάζουν, λόγω της φυσικής τους τάσης να μπορούν εύκολα να κρυφτούν στη φωλιά τους αν πλησιάζει αρπακτικό ζώο. Χρειάζεται υπομονή, μελέτη και χρόνο για να σας εμπιστευτεί το κουνελάκι σας και να ζήσετε αρμονικά χωρίς να τραυματιστεί το ζωάκι ή να σας καταστρέψει το σπίτι.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολλά έχουν ειπωθεί για τη διατροφή των κατοικίδιων κουνελιών, συχνά από τους λάθος ανθρώπους με καταστροφικές συνέπειες. Παρακάτω αναφέρονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή του κουνελιού σας.

ΣΑΝΟΣ (ΞΗΡΟ ΧΟΡΤΟ): Η διατροφή του πρέπει να αποτελείται από το καλής ποιότητας ξηρό χόρτο, την ξηρά τροφή για κουνέλια και φρέσκα λαχανικά. Το γαστρεντερικό σύστημα του κουνελιού μοιάζει πολύ με αυτό του αλόγου, με το ξερό χόρτο να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή πέψη των τροφών. Το χόρτο πρέπει να είναι πάντα φρέσκο και διαθέσιμο για το κουνέλι. Στην αρχή μπορεί να μην το θέλει, αλλά αν μειώσετε την ποσότητα της ξηράς τροφής και αυξήσετε το χόρτο, θα το φάει μόλις πεινάσει. Καλό είναι το alfalfa χόρτο να δίνεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του κουνελιού γιατί περιέχει πολλές πρωτεΐνες και ασβέστιο. Είναι όμως υψιθερμιδικό, γι αυτό πρέπει σταδιακά να κόβεται στους 6-7 μήνες και να χορηγείται σανός βρώμης ή μίγμα χόρτων που είναι διαθέσιμο στο εμπόριο (χαμομήλι, τριφύλλι, ραδίκι). Το ξηρό χόρτο είναι σημαντική πηγή εύπεπτων φυτικών ινών και βοηθάει σημαντικά το κουνέλι, αποτρέποντας προβλήματα του γαστρεντερικού του συστήματος (διάρροιες, κοπρόσταση) και προβλήματα από τις τριχόμπαλες. Ακόμη βοηθά στο τρίψιμο των δοντιών και προλαμβάνει την υπέρμετρη ανάπτυξή τους. Αποσπά το κουνέλι από τη μάσηση αντικειμένων του σπιτιού ή τη μάδηση του ίδιου του του τριχώματος και το κρατά σε καλή φυσική κατάσταση, αποτρέποντας την παχυσαρκία.

 

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ (pellets): Πρέπει να δίνονται καθημερινά, αλλά με μέτρο γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά της τροφής που έχετε αγοράσει. Το ιδανικό είναι η τροφή να περιέχει τουλάχιστον 20% φυτικές ίνες, 14% πρωτεΐνες φυτικής (μόνο) προέλευσης, λίπος 1-2% και λιγότερο από 1% ασβέστιο. Η τροφή πρέπει να ζυγίζεται και να δίνεται ανάλογα με τα κιλά του ζώου (υπολογίστε ¼ της κούπας τροφή για 2,5 κιλά κουνέλι) και όχι συνεχώς να υπάρχει γεμάτο μπολάκι με τροφή. Τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί η ξηρά τροφή να είναι κατά βούληση, όχι όμως πάνω από μισή κούπα την ημέρα. Συνήθως είναι με τη μορφή μικρών πράσινων κυλίνδρων, αλλά δεν είναι όλες οι ξηρές τροφές καλές. Η τροφή που ονομάζεται εμπορικά «κουνελίνη» δεν ενδείκνυται γιατί είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και αρκετά παχυντική. Να προτιμάτε ξηρά τροφή τύπου «pellets», όσο κι αν σας φαίνεται ανιαρή και μονότονη γιατί είναι πολύ θρεπτική και έχει την προαναφερθείσα ποσότητα φυτικών και άλλων θρεπτικών ουσιών. Να αγοράζετε πάντα συσκευασμένη τροφή και ποτέ χύμα τροφή που φαντάζει ωραία (όσο πιο πολύχρωμη, τόσο χειρότερη). Απαγορεύονται όλες οι τροφές τύπου «muesli ή mix», που έχουν κουνελίνη μαζί με χρωματιστές κροκέτες, αποξηραμένα φρούτα, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αφενός δεν ενδείκνυται να ταΐζεται το ζώο με καρπούς και σπόρους καθημερινά, αφετέρου το κουνέλι τείνει να διαλέγει αυτά, τα πιο ανθυγιεινά και παχυντικά, και να αφήνει την ξηρά τροφή, που θα του προσφέρει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Το ζώο υπολλείπεται έτσι σημαντικές θρεπτικές ίνες και φυτικές ίνες που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του, με δυσάρεστες συνέπειες, συνήθως τη χρόνια διάρροια. < strong>Να θυμάστε ότι η υπερβολική βρώση ξηράς τροφής από τα κουνέλια είναι η Νο1 αιτία εμφάνισης διαρροιών από τα ζώα. Προστατέψτε το ζωάκι σας και δώστε του μια καλή ξηρά τροφή, συμπαγής και χωρίς πρόσθετα, που να μη μπορεί να διαλέξει τι θα φάει. Η ξηρά τροφή είναι σημαντική, αλλά δεν είναι πρωταρχικής σημασίας στη διατροφή του κουνελιού, μην παραμελείτε ποτέ το φρέσκο χόρτο και τα πράσινα λαχανικά, που είναι ευεργετικά για την υγεία του.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του κουνελιού. Ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, μπορούν να δίνονται τουλάχιστον 2 κούπες λαχανικών την ημέρα, ξεκινώντας από τις 12 εβδομάδες της ζωής του. Είναι πολύ σημαντικό κάθε αλλαγή στη διατροφή και εισαγωγή νέων τροφών να γίνεται σταδιακά και με εισαγωγή μόνο μίας τροφής την ημέρα, ώστε αν κάποια του προκαλέσει πρόβλημα, να το γνωρίζουμε και να την αποκλείσουμε από τη διατροφή του. Τα λαχανικά που επιτρέπονται είναι τα καρότα (μαζί με τα φύλλα), ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το λάχανο, τα χόρτα (ραδίκια, αντίδια), οι πράσινες πιπεριές, το μαρούλι με σκούρα φύλλα (όχι iceberg) και το σπανάκι (σπανάκι όχι πάνω από 3 φορές την εβδομάδα γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα οξαλικών). Να αποφεύγονται τα φασόλια, το κουνουπίδι και λαχανικά που έχουν αρχίσει να μυρίζουν άσχημα ή έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Να προτιμάτε βιολογικά λαχανικά ή από τον κήπο σας, φρέσκα και πολύ καλά πλυμένα. Καλό είναι να δίνετε τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη λαχανικών την ημέρα στο κουνέλι σας, για να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, και πάντα να εισάγετε ένα την ημέρα, σε μικρή ποσότητα που θα αυξάνετε σταδιακά.

 

ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ: Οτιδήποτε δεν υπάγεται στις παραπάνω κατηγορίες θεωρείται «λιχουδιά» και πρέπει να δίνεται με μέτρο. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα, 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, πάντα χωρίς φυτοφάρμακα και καλά πλυμένα. Τα φρούτα που επιτρέπονται είναι τα μήλα χωρίς τα κουκούτσια, ο ανανάς, το πεπόνι, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα και οι φράουλες. Δώστε του φλούδες από μεγάλα φρούτα, όπως πεπόνι, ροδάκινο και καρπούζι για να ροκανίζει και να απασχολείται όλη την ημέρα. Να αποφεύγονται πολύ γλυκά φρούτα, όπως η μπανάνα και τα σταφύλια. Απαγορεύονται ξηροί καρποί, δημητριακά, όσπρια, καλαμπόκι και φυσικά όλες οι λιπαρές σπιτικές τροφές, όπως ψωμί, σοκολάτα, γλυκά. Εναλλακτική είναι τα προϊόντα που πωλούνται στο εμπόριο ως λιχουδιές για τα κουνέλια, που σίγουρα όλα τα λατρεύουν, αλλά είναι πολύ παχυντικά. Να δίνονται με πολλή προσοχή, όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, ή καθόλου αν το κουνέλι είναι ήδη υπέρβαρο.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Υπάρχουν θέματα που αφορούν τα κουνέλια που οι ιδιοκτήτες, ακόμη και οι κτηνίατροι συχνά αγνοούν. Κάποια από αυτά είναι:

ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ- Ποτέ μη δώσετε αμοξικιλλίνη ή άλλη πενικιλλίνη στο κουνέλι σας γιατί είναι τοξική και μπορεί ακόμη και να το σκοτώσει. Τα αντιβιοτικά που ενδείκνυνται είναι η χλωραμφαινικόλη, οι σουλφαδιαζίνες και η ενροφλοξασίνη.

ΔΟΝΤΙΑ- Τα δόντια των κουνελιών έχουν την ιδιαιτερότητα να μεγαλώνουν καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής τους, γι’αυτό πρέπει να έχουν πολλά αντικείμενα και τροφές να ροκανίζουν όλη μέρα. Συχνά τα δόντια μεγαλώνουν τόσο πολύ που εξέχουν αρκετά από το στόμα και σπάνε ή δημιουργούνται αποστήματα, δυσκολεύοντας το ζώο να τραφεί. Σε αυτή την περίπτωση ο κτηνίατρος κόβει και λιμάρει το τμήμα των δοντιών που περισσεύει και αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν.

ΤΡΙΧΟΜΠΑΛΕΣ- Τα κουνέλια περιποιούνται το τρίχωμά τους όπως οι γάτες και καταπίνουν το περιττό τρίχωμα. Σε αντίθεση με εκείνες όμως, τα κουνέλια δε μπορούν να αποβάλλουν τις τριχόμπαλες με τον εμετό. Στην ουσία τα κουνέλια, όπως τα άλογα και οι αρουραίοι, δε μπορούν να κάνουν εμετό, ή αν αυτό συμβεί θα αποβεί μοιραίο. Για αυτόν το λόγο, πρέπει το κουνέλι να τρώει σανό κάθε μέρα για να βοηθηθεί η αποβολή των τριχόμπαλων από το έντερο και να ασκείται καθημερινά.

ΤΥΦΛΟΤΡΟΦΙΑ- Τα κουνέλια παράγουν δύο είδη κοπράνων, τα σκληρά και τα μαλακά. Τα σκληρά είναι αυτά που βλέπετε στο κλουβί του και τα μαλακά αποβάλλονται συνήθως τη νύχτα και τρώγονται αμέσως από το ζώο, απευθείας από το απευθυσμένο. Αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας πέψης των τροφών, αφού αυτά τα κόπρανα είναι τροφές που δε διασπάστηκαν στο στομάχι, μεταφέρθηκαν στο τυφλό έντερο και αποβλήθηκαν από το κόλον, καλυμμένα από βλέννη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τυφλοτροφία και οποιαδήποτε διαταραχή της διαδικασίας αυτής (όπως εμφάνιση των κοπράνων στο κλουβί την ημέρα), είναι ένδειξη υπερκατανάλωσης τροφής από το κουνέλι ή κατάποσης ξένου σώματος και πρέπει να διερευνηθεί.

 

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

1.Υπερανάπτυξη των οδόντων – ατελής σύγκλειση γνάθων – Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν περίπου 10 εκατοστά το χρόνο. Αν αυτά δεν «ακονίζονται» επαρκώς μέσω της διατροφής και των παιχνιδιών του ζώου, τότε οδηγούνται σε υπερανάπτυξη. Το ζώο δεν τρώει, αδυνατίζει και χρήζει άμεσης εξέτασης από κτηνίατρο.

 1. Γαστρίτιδα από τριχοβεζοάρια– Αυτά προκαλούνται από τις τρίχες που καταπίνει συνεχώς το κουνέλι και δεν αποβάλλονται, ελλείψει φυτικών ινών στη διατροφή του. Το ζώο είναι ανόρεκτο, αδυνατίζει και μπορεί να κάνει διάρροια. Δώστε στο κουνέλι σας ξηρό χόρτο υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και φρέσκο χυμό από ανανά που περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα που βοηθούν να διαλυθούν τα τριχοβεζοάρια και να αποβληθούν ευκολότερα. Αν το κουνέλι σας δεν τρώει για πάνω από μία ημέρα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

3.Τραυματικά κατάγματα και εξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης – Τα κουνέλια έχουν αδύναμο σκελετό, σε σχέση με τους πιο δυνατούς του μύες. Αν αφεθούν να χτυπιούνται μέσα στο κλουβί ή στα χέρια μας, ή πέσουν από ύψος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει ή να εξαρθρωθεί η σπονδυλική τους στήλη. Τις περισσότερες φορές τα τραύματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και δε μπορεί να γίνει θεραπεία.

4.Αδενοκαρκίνωμα της μήτρας – Το ποσοστό εμφάνισης νεοπλασιών της μήτρας σε κουνέλες ηλικίας άνω των 5 ετών ξεπερνάει το 50%. Μόνη λύση είναι η αφαίρεση της μήτρας, που καλό είναι να γίνεται προληπτική στείρωση όλων των θηλυκών ζώων σε νεαρή ηλικία, ώστε να προληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα.

5.Παστεριδίαση – Αν το κουνέλι σας εμφανίζει ρινικό έκκριμα, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, πταρμό, βήχα ή/και ωτίτιδα και αποστήματα, τότε πιθανά έχει προσβληθεί από το μικρόβιο Pasteurella multocida. Χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει συστηματική αντιμικροβιακή αγωγή και τοπική θεραπεία.

6.Εντερίτιδα – Μπορεί να προκαλείται από το μικρόβιο Clostidium piliforme (νόσος του Tyzzer), από κοκκίδια (παράσιτα), από Salmonella, από κολιβακίλλωση ή από ιούς, αλλά το πιο σύνηθες είναι να οφείλεται σε διατροφικά προβλήματα ή διαχείρισης. Το ζώο εμφανίζει υδαρή κόπρανα, ανορεξία, λήθαργο, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κτηνιάτρου για την ακριβή διατροφή του ζώου, ώστε να αποκλειστούν διατροφικά αίτια και να διερευνηθούν τυχόν λοιμώδη.

7.Ωτακαρίωση από το άκαρι Psoroptes cuniculi – Αν το κουνέλι σας προσβληθεί από το άκαρι αυτό, θα παρατηρήσετε έντονο κνησμό των ωτικών πτερυγίων του και κρούστες παχιές και ξηρές στο εσωτερικό τους. Θα απαλλαγεί σχετικά εύκολα από αυτό αν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 1. Κοκκιδίωση– Διακρίνεται σε ηπατική και εντερική. Στην πρώτη διαπιστώνεται ίκτερος (κίτρινη χροιά βλεννογόνων) και ηπατομεγαλία, ενώ στη δεύτερη διάρροια, ανορεξία και πρησμένη κοιλιά. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο του ζώου, γι’αυτό πρέπει άμεσα να ξεκινήσει συστηματική αντικοκκιδιακή θεραπεία.
 2. Encephalitozoon cuniculi– Αν το κουνέλι σας καταπιεί σπόρους αυτού του παρασίτου με το νερό ή την τροφή του, θα εμφανίσει νευρολογικές διαταραχές, όπως κλίση της κεφαλής, ξαφνική παράλυση των άκρων, αστάθεια και ακράτεια ούρων. Ακόμη εμφανίζονται προβλήματα από τα νεφρά και τα μάτια και το κουνέλι αποβάλλει τους σπόρους με τα ούρα του.
 3. Σπάνια  φραγή λεπτού εντέρου από ξένα σωματίδια με αποτέλεσμα αιφνίδιο θάνατο Because rabbits are prey species, even though they have been domesticated for hundreds of years, they still may hide signs of disease until they are extremely sick. So it may be that your rabbit was actually very ill even though you did not recognize signs of disease. This means that by the time an owner notices that their rabbit looks sick, it is very late in the process of the disease. In such cases, what appears to be an acute death is actually a chronic illness that only became evident when there was not much that could be done to save the rabbit.

  But there may be another explanation for what you observed. Extremely rarely, rabbits can have a blockage of the intestines, usually near where the stomach opens into the small intestine. This can be caused by ingestion of foreign material (like carpet fibers). The typical scenario is a rabbit that looks fine the night before and in the morning is not very interested in eating. Very soon afterward, the rabbit looks lethargic and may not even be able to ambulate well. Within the next 30 to 60 minutes, the body temperature plummets and the rabbit becomes almost unresponsive. This is a surgical emergency that needs to be treated immediately by talented surgeons who have experience working with rabbits and, even in the best of hands, many of these rabbits do not live.

ΣΤΕΙΡΩΣΗ: Τα στειρωμένα κουνέλια είναι πιο υγιή και ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα. Για τα θηλυκά αφορά κυρίως την πρόληψη ασθενειών, όπως τα νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος (μήτρα, ωοθήκες, μαστοί) και οι φλεγμονές της μήτρας, ενώ στα αρσενικά κυρίως αποτρέπεται η επιθετική συμπεριφορά και οι αυτοτραυματισμοί μέσα στο σπίτι. Τα στειρωμένα κουνέλια είναι καλύτερα για το σπίτι γιατί είναι πιο ήρεμα, πιο εκδηλωτικά προς τον ιδιοκτήτη, πιο συντροφικά και χαδιάρικα, εφόσον δεν έχουν πια το άγχος του ζευγαρώματος. Αποτρέπεται η ανεπιθύμητη συνήθεια του κούνελου να μαρκάρει το σπίτι με ούρα και τα ζώα ακούν πιο πολύ τον ιδιοκτήτη και είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτούν στο να χρησιμοποιούν το δοχείο υγιεινής τους και το σπιτάκι τους. Αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες κυήσεις και το κουνέλι πλέον γίνεται πιο κοινωνικό και ανέχεται την παρουσία άλλων κουνελιών στο σπίτι, του ίδιου ή του αντίθετου φύλου. Η στείρωση συνίσταται να γίνεται μετά τους 6 μήνες στα θηλυκά και μετά την κάθοδο των όρχεων στα αρσενικά, γύρω στους 4 μήνες.

ΣΠΙΤΑΚΙ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβάκι ή κάποιο σπιτάκι, αυτοσχέδιο ή του εμπορίου. Το πάτωμα του κλουβιού πρέπει να μην είναι συρμάτινο με κενά, γιατί τα κουνέλια έχουν ευαίσθητα πατουσάκια, χωρίς πελματικά φύματα και θα τραυματιστούν. Αν χρησιμοποιήσετε συρμάτινο κλουβί, τοποθετήστε υπόστρωμα (ξύλινο ή κάποιο χαλάκι ή μαξιλαράκι) για να κάθεται εκεί το κουνέλι, αλλιώς θα το βλέπετε να κάθεται συνεχώς μέσα στο δοχείο υγιεινής του. Καλό είναι το κλουβί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το νεράκι του, το φαγητό και το δοχείο υγιεινής του, αρκετά ψηλό ώστε να στέκεται στα πίσω πόδια και να περισσεύει επαρκής χώρος για να μπορεί να κινείται με άνεση (περίπου 4 φορές το μέγεθος του κουνελιού). Να δείξετε στο ζωάκι σας ότι ο χώρος αυτός του ανήκει, ώστε να νιώθει ασφαλής μέσα σε αυτόν και να μη διστάζει να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει. Ο χώρος αυτός θα είναι το σπίτι του, όπου θα πηγαίνει τουαλέτα, θα τρώει, θα κοιμάται και θα περνάει αρκετό από το χρόνο του. Μην το τρομάζετε τραβώντας το έξω και φροντίστε ο χώρος αυτός να είναι πάντα καθαρός, με φρέσκο νεράκι, φαγητό και άχυρο και καθαρό δοχείο υγεινής, απαλλαγμένο από μυρωδιές.

ΟΥΡΑ-ΚΟΠΡΑΝΑ: Εκπαιδεύστε το κουνέλι σας να ουρεί και να αφοδεύει μέσα στο δοχείο που έχετε επιλέξει και έχετε τοποθετήσει μέσα στο κλουβάκι του (αν δε χωράει μπορείτε να το τοποθετήσετε εκτός του σπιτιού του, κάπου που το κουνέλι θα νιώθει άνετα να πηγαίνει). Στη βάση μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε άχυρο, εφημερίδες ή επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου (πριονίδι) και χαρτιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το πιο απλό και οικονομικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη ή αμμοδόχο γάτας και να τοποθετήσετε στη βάση πεπιεμένο χαρτί ή κομμένες λωρίδες από εφημερίδες για να απορροφούν τα ούρα, και από πάνω άχυρο που να μπορεί να φαγωθεί με ασφάλεια από το κουνέλι. Το πριονίδι από κέδρο και πεύκο προκαλεί ηπατοτοξικότητα αν φαγωθεί από το κουνέλι, γι’αυτό να αποφεύγεται. Η άμμος υγιεινής της γάτας αν και βολική, δεν είναι καλή επιλογή γιατί ερεθίζει τα μάτια και το αναπνευστικό του λόγω της σκόνης και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο γαστρεντερικό του σύστημα αν φαγωθεί από το κουνέλι. Σε γενικές γραμμές ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε, να είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμο από το κουνέλι, για να μπορεί το ζώο να κάθεται εκεί και να μην έχετε το φόβο ότι θα φάει κάτι που δεν πρέπει. Σε κάθε περίπτωση οι εφημερίδες και το άχυρο πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, ώστε το κλουβί να είναι πάντα καθαρό και να ενθαρρύνεται το ζώο να ουρεί εκεί και να μπορεί αν θέλει να ξαπλώσει, να φάει χόρτο και να περάσει χρόνο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Πριν πάρετε κουνέλι, πρέπει να ελέγξετε καλά το χώρο που θα κινείται και να ασφαλίσετε την περιοχή περιορίζοντας, όσο γίνεται, τους κινδύνους. Στην ουσία προλαμβάνετε τη φθορά της περιουσίας σας, προστατεύετε το κουνέλι σας από τραυματισμούς και του παρέχετε αντικείμενα που θα χρησιμοποιεί για να παίζει με ασφάλεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια (τηλεόρασης, τηλεφώνου, υπολογιστή) που τα κουνέλια λατρεύουν να μασούν. Προστατέψτε τις γλάστρες με τα λουλούδια, τοποθετώντας τις σε ψηλά έπιπλα ή έξω από το σπίτι. Μην αφήνετε να το πλησιάζουν άλλα ζώα που το κουνέλι δε γνωρίζει γιατί μπορεί να πανικοβληθεί από το φόβο του και μην το αφήνετε στο μπαλκόνι αν χωράει να πέσει από ακάλυπτα σημεία. Όταν το κουνέλι είναι κάτω του ενός έτους, είναι υπερκινητικό και μπορεί να πηδήξει αρκετά ψηλά, γι’αυτό χρειάζεται συνεχή προσοχή, για να εντοπίσετε πιθανά σημεία που μπορεί να του προκαλέσουν τραυματισμό.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ: Αν το κουνέλι σας το έχετε λίγο καιρό ή δεν είναι εκπαιδευμένο, τότε θα ήταν ρίσκο να το αφήνετε να κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι τις ώρες που εσείς λείπετε. Τα κουνέλια έχουν την ιδιαιτερότητα να κοιμούνται την ημέρα και τη νύχτα και να γίνονται πιο ενεργητικά όταν πέφτει το φως, δηλαδή το σούρουπο και το ξημέρωμα. Γι’αυτό μπορείτε να το βγάζετε έξω το απόγευμα και το πρωί, πριν φύγετε από το σπίτι, για να εκτονώνει την ενέργειά του. Όταν πλέον γνωρίζετε πώς συμπεριφέρεται το κουνέλι σας όταν μένει μόνο του και το σπίτι είναι ασφαλές χωρίς εστίες πιθανού τραυματισμού, τότε μπορείτε να το αφήνετε ελεύθερο, ακόμη κι όταν λείπετε. Πάντα να του παρέχετε πολλά είδη παιχνιδιού για να μη βαριέται και κάνει ζημιές. Γενικά είναι καλύτερο το κουνέλι να μάθει και να πηγαίνει στο κλουβί του για το φαγητό, την ανάγκη και τον ύπνο του και να παίζει έξω τις υπόλοιπες ώρες. Ο συνεχής περιορισμός από την άλλη πλευρά, προκαλεί ανία στα κουνέλια, που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και διαταραχές συμπεριφοράς, με επικίνδυνα αποτελέσματα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Το κουνέλι βαριέται εύκολα και αρχίζει γρήγορα τις ζαβολιές, όταν δεν έχει κάτι να απασχολείται. Δώστε του παιχνίδια να διασκεδάζει, αλλά και να μπορεί να ροκανίζει όταν είναι μόνο του. Μερικά παραδείγματα παιχνιδιών είναι: χαρτόκουτα ανοικτά από δύο μεριές για να μπαινοβγαίνει, χαρτονένια ρολά, συσκευασίες δημητριακών, σκισμένες εφημερίδες και περιοδικά, παιχνιδάκια γάτας (μπαλάκια με κουδουνάκια), παιχνίδια πουλιών που κρέμονται από την οροφή του κλουβιού, ξερά κουκουνάρια, μία μικρή πετσέτα ή αντικείμενα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει. Σε κάθε περίπτωση, προσέξτε να μη μπορεί να καταπιεί το παιχνίδι (μικρή πλαστική μπαλίτσα), να μη βγάζει χρώμα ή μελάνι και να μη μπορεί να τραυματιστεί με αυτό (πολύ αιχμηρές γωνίες, ψαλίδια). Ακόμη δώστε τους κλαδιά από κάποια δέντρα που μπορούν να ροκανίζουν αρκετές ώρες, όπως μηλιά και ιτιά. Πάντα τα κλαδιά να είναι πλυμένα και καθαρά και είναι καλό να μπουν στην κατάψυξη για ένα βράδυ για να σκοτωθούν τυχόν μικροοργανισμοί.

 

Πληροφορίες

Ο Λογαριασμός μου

Επικοινωνία

 • Σαββίδης Στυλιανός - Υδάτινος κόσμος - Ωδικά πτηνά ενυδρεία
 • ΑΦΜ 046712764, ΔΟΥ Δράμας, Aρ. ΓEMH: 51723719000
 • Κατάστημα 1: Κ. Παλαιολόγου 46 & Περικλέους (πίσω από τoν Κωτσόβολο), Δράμα
 • Τηλ: +30. 25210-23126
 • Κατάστημα 2: Βίτσι 9 (πίσω από το ΚΤΕΛ), Δράμα
 • Τηλ: +30. 25210-31779
 • savidis1pet@gmail.com

  Facebook PageYouTube Channel