Καλέστε μας στο 2521023126 για Delivery-Διανομή 

 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Χρήσιμα Άρθρα

ΥΔΡΟΒΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Οι χελώνες του νερού ανήκουν κ’αυτές στην κατηγορία των ερπετών που σημαίνει ότι είναι ψυχρόαιμα ζώα και χρειάζονται ζέστη για να επιβιώσουν. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε δύσκολες / ακραίες συνθήκες ζωής και μπορούν να ζήσουν χωρίς φαγητό για πολλές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες (αναλόγως τα είδη). Νιώθετε έτοιμοι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ζώου και να το φροντίσετε επαρκώς?... τότε ίσως να βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω πληροφορίες.

 

 

Η χελώνα που μόλις αγοράσατε κατάγετε από βόρειο Αμερική(καλιφόρνια) και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι οι κόκκινες παρειές στο λαιμό (Trachemys scripta elegans). Οι συγκεκριμένες είναι αρκετά ανθεκτικές και με κατάλληλη φροντίδα ζουν από 20 έως και 30 έτη.και όταν την αγοράσατε ήταν περίπου 4-5 μηνών.

Αυτά που θα πρέπει κυρίως να προσέξετε κατά την αγορά τους είναι:

 

1) Αν είναι κινητικές. Θα πρέπει να δείχνουν ζωηρές και όχι νωχελικές.

2) Τα μάτια να είναι διαυγή και τα ρουθούνια καθαρά.

3) Το όστρακο να είναι σχετικά ανθεκτικό. Μπορείτε να το ελέγξετε, πιέζοντάς το ελαφριά από τη ράχη, κρατώντας κόντρα με τα υπόλοιπα δάκτυλα στη κοιλιά του ζώου.

 

Τώρα, ο αριθμός των χελωνών που θα αγοράσετε, παραμένει στη κρίση σας, πάντα με γνώμονα το πόσο είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτά και πόσο χώρο έχετε διαθέσιμο.

 Υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίσετε τα αρσενικά από τα θηλυκά άτομα. Τα σχέδια κάτω από το καβούκι τους αποτελούν ένα απλό μέσο διαχωρισμού. Τα σκούρα και πυκνά σχέδια, τα έχει το αρσενικό, ενώ τα αραιά και όχι τόσο σκούρα τα έχει το θηλυκό. Επίσης τα νύχια των αρσενικών είναι μεγαλύτερα από των θηλυκών. Η ουρά των θηλυκών είναι μικρότερη από των αρσενικών, αλλά παραμένουν πιο εύσωμα από τα αρσενικά.

Αρχική φροντίδα

Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το πρώτο καιρό το χελωνάκι να αρρωστήσει. Αυτό είναι αποκλειστικά δικιά σας ευθύνη και του τρόπου φροντίδας του. Ο κίνδυνος ασθένειας περνάει οριστικά μετά από 3-4 μήνες, αφού έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τη τροφή. Όταν είναι πολλά τα χελωνάκια, να προσέχετε να τρώνε όλα από τη τροφή και να μην μένει κάποιο, πιθανόν αδύναμο, παραμελημένο από τα υπόλοιπα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παρατηρήσετε το αδύναμο χελωνάκι να είναι νωχελικό, να μην λιάζεται και στο τέλος να πεθάνει.

 

 

Η δεξαμενή για τα μικρά μπορεί να ποικίλει. Καλή λύση για αρχή είναι τα πλαστικά ενυδρεία του εμπορίου. δεξαμενές για χελωνάκια εδώ

Ανεξάρτητα από την εποχή του έτους, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 23 και 30 βαθμούς Κελσίου. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η θερμοκρασία μπορεί να διατηρείται σταθερή με έναν θερμαντήρα εσωτερικό (τα watt ανάλογα με το μέγεθος σε λίτρα του ενυδρείου). Απαραίτητα στο ενυδρείο, πρέπει να υπάρχει και ένα μέρος που να μπορούν να βγαίνουν έξω από το νερό και να στεγνώνουν / λιάζονται. Μπορείτε να βάλετε πέτρες), κομμάτια ξύλου (ειδικά για ενυδρεία) ή ακόμα και κομμάτια φελλού. Ακριβώς από πάνω από αυτή τη περιοχή, θα πρέπει να έχετε μια λάμπα UV έτσι ώστε να ζεσταίνει το σημείο αυτό και να παρέχει τη σωστή ακτινοβολία έτσι ώστε η χελώνα να μπορεί να συνθέσει σωστά τη βιταμίνη D3 για το καβούκι και το δέρμα. (ή έκθεση στον ήλιο έστω και μισάωρα)

Το νερό εφόσον δεν έχετε προμηθευτεί ένα φίλτρο καθαρισμού, θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε 2-3 μέρες σε ανάλογη θερμοκρασία με το παλιό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης, να γίνεται πιο συχνά η διαδικασία αυτή. Αν σκέφτεστε για αγορά φίλτρου, να το πάρετε ανάλογα με τα λίτρα που έχετε στο ενυδρείο. Φθηνά και αξιόπιστα για μικρά / μέτρια ενυδρεία είναι τα εσωτερικά φίλτρα, ενώ για μεγαλύτερα προτείνονται τα εξωτερικά (canister). Το πρώτο καιρό πάντως, όταν τα χελωνάκια είναι ακόμα πολύ μικρά, δεν χρειάζονται τόσο μεγάλο χώρο και εξοπλισμό, αλλά θα σας απασχολήσει σίγουρα αργότερα.

 

Βασική διατροφή

Τα μικρά χελωνάκια, απαιτούν όσο το δυνατό περισσότερη ποικιλία στην τροφή. στα ειδικά καταστήματα θα βρείτε διάφορα είδη αποξηραμένης τροφή (γαρίδες, ψαράκια, καβούρια, έντομα κτλ) συσκευασμένη στα ειδικά καταστήματα. Όταν δείτε ότι δεν δίνουν πια σημασία στο φαγητό που τους ρίξατε, καλό θα ήταν να βγάλετε από το ενυδρείο αυτά που περίσσεψαν για τη καλύτερη ποιότητα του νερού.

Ορισμένοι προτιμούν να ταϊζουν τα χελωνάκια σε ξεχωριστή λεκάνη για λόγους καθαριότητας, αλλά πολλές φορές αγχώνονται / τρομάζουν και δεν τρώνε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι πάντα τρώνε μέσα στο νερό και όχι έξω από αυτό (το νερό τα βοηθάει στη κατάποση).

Καθώς θα περνάνε τα χρόνια, οι ανάγκες της χελώνας σε ζωική τροφή δεν είναι τόσο υψηλές. Μπορείτε να τους δίνετε λαχανικά, ακόμα και κομμάτια φρούτων. Δείτε τι τους αρέσει πιο πολύ και να το προμηθεύετε συστηματικά. Επίσης στη τροφή, καλό θα ήταν να ρίχνετε και 2-3 σταγόνες από βιταμίνες ειδικές για χελώνες που πωλούνται στο εμπόριο. Περιέχουν σημαντικά στοιχεία για την ομαλή φυσιολογία τους και υγεία. Ενώ κατά το πρώτο χρόνο το ζώο πρέπει να ταϊζεται σχεδόν καθημερινά, όταν θα μεγαλώσει καλό θα ήταν να του δίνεται μια περίοδος νηστείας και ειδικά το χειμώνα όπου ούτως ή άλλως δεν θα έχει ανάγκη για τροφή λόγω της χειμερίας νάρκης.

 

Τροφές χελώνας εδώ

 

Κατά τη χειμερία νάρκη

Στο διάστημα αυτό, η θερμοκρασία του νερού μπορεί και να κυμανθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, αναστέλλεται για 2-3 μήνες η διαδικασία πέψης. Δεν τρώνε σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό μην τρομάξετε αν δεν τρώει. Απλά ακολουθεί το ένστικτο της. Μπορείτε να χαμηλώσετε την στάθμη του νερού και να προσθέσετε κάτι σαν φωλιά ή ένα κάλυμμα απλά για να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια.

Ασθένειες και θεραπείες

Οι χελώνες μπορεί να παρουσιάσουν ασθένειες που αφορούν είτε τραύματα στο καβούκι ή στα μαλακά τους μέρη, ή εσωτερικές βακτηριδιακές μολύνσεις. Αν παρέχουμε στη χελώνα μας τις σωστές συνθήκες διαβίωσης (ειδική λάμπα, κατάλληλη θερμοκρασία, , καθαρό νερό, ισορροπημένη διατροφή), είναι δύσκολο να παρουσιάσει κάποια ασθένεια.
 
Κοινές παθήσεις
 
Πρισμένα- Κλειστά μάτια: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και ανικανότητα πρόσληψης τροφής. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση, έλλειψη βιταμίνης Α, λανθασμένη διατροφή ή λανθασμένες συνθήκες διαβίωσης. Προμηθευτείτε κάποιο από τα ειδικά κολλύρια που υπάρχουν στο εμπόριο.
 
Φολίδες: Οι φολίδες που καλύπτουν το καβούκι δεν μεγαλώνουν, έτσι κάθε λίγους μήνες μπορεί να ανακαλύψετε ότι «πέφτουν». Οι νέες φολίδες κάτω από τις παλιές θα είναι έντονα χρωματισμένες. Βεβαιωθείτε ότι η νεροχελώνα τρέφεται και συμπεριφέρεται κανονικά. Πάντως εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημάδι αίματος ή η χελώνα εμφανίζει σημάδια ατονίας ή αποχής από το φαγητό, αναζητήστε τη συμβουλή κτηνιάτρου αμέσως.
 
Μόλυνση Αναπνευστικής οδού: Τα ζώα δυσκολεύονται να βουτήξουν προς το βυθό και κινούνται πλάγια κοντά στην επιφάνεια του νερού, ενώ από το στόμα και τη μύτη τρέχει βλέννα. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την μόλυνση της αναπνευστικής οδού, είναι ο κρύος αέρας ή η διαφορά θερμοκρασίας νερού – ατμόσφαιρας. Για να αντιμετωπίσετε την μόλυνση της αναπνευστικής οδού πρέπει να ανεβάσετε την θερμοκρασία του νερού και του περιβάλλοντος, αλλά και την υγρασία του αέρα, ο οποίος δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση αποπνικτικός. Συνιστάται η εισπνοή ατμού χαμομηλιού. Για να εισπνεύσει η χελώνα τον ατμό, την τοποθετούμε σε μια σχάρα πάνω από το δοχείο στο οποίο ζεσταίνουμε το χαμομήλι. Με αυτόν τον τρόπο εισπνέει τους ατμούς που έχουν θερμοκρασία 30-35 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν στο εμπόριο και φάρμακα για το κρυολόγημα ειδικά σχεδιασμένα για ερπετά.
 
Μόλυνση από Μύκητες: Οι συνήθεις αιτίες της μόλυνσης από μύκητες είναι το ακάθαρτο νερό, ο πολύ κρύος και υγρός αέρας και η έλλειψη δυνατότητας στη χελώνα να ξηράνει το σώμα της στη στεριά. Εκδηλώνεται με μελανώματα του δέρματος ιδιαίτερα στις πτυχώσεις του λαιμού και στις κυρτώσεις των ποδιών, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα. Τα ζώα θέλουν να είναι συνέχεια στην ξηρά και δεν δέχονται καθόλου τροφή. Για θεραπεία, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το δέρμα της χελώνας να μένει κατά διαστήματα ξερό και ότι θα δέχεται αρκετή ζεστασιά από ακτινοβολία. Τέλος πρέπει να ακολουθηθεί και θεραπεία στο νερό με κάποιο φάρμακο κατά των μυκήτων κατάλληλο για ερπετά.
 
Μαλακό καβούκι- Καβούκι με σβόλους: Έλλειψη ασβεστίου ή έλλειψη βιταμίνης D3, που συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην ανάπτυξη του καβουκιού. Θα πρέπει γρήγορα να προμηθευτείτε λάμπα UVB ή συχνή έκθεση στον ήλιο ανάλογες την εποχή διάρκειες, και Βιταμίνες !
 
Μόλυνση ματιών:Πρήζονται τα μάτια της χελώνας μας και δημιουργείται τσίμπλα, σε βαθμό που να μην ανοίγουν καν. Υπάρχουν ειδικά κολλύρια στο εμπόριο για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.
 
Αναποδογύρισμα χελώνας: Αν δούμε αναποδογυρισμένη την χελώνα μας τότε αμέσως παίρνουμε την χελώνα στα χέρια μας και τεντώνουμε χαλαρά όλες τις άκρες (πόδια,χέρια,κεφάλι) τις χελώνας ώστε να αποφύγουμε τον πνιγμό.Αν έχει περάσει πολύ ώρα από τότε που η χελώνα έχει αναποδογυρίσει ίσως και να μην προλάβουμε την χελώνα μας καθώς πιέζονται οι πνεύμονες τους και δεν έχουν οξυγόνο με αποτέλεσμα τον πνιγμό.
 
Αν δίνουμε στην χελώνα μας 5 λεπτά την ημέρα για παρακολούθηση σίγουρα αν η χελώνα μας έχει κάποια ασθένεια θα το καταλάβουμε.Αν λοιπόν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την χελώνα μας τα πρώτα βήματα που κάνουμε είναι:
Αν έχουμε παραπάνω από μια χελώνες στη χελωνίερα μας τότε απομονώνουμε την χελώνα μας σε κάποια άλλη χελωνίερα. Έχουμε φροντίσει η χελωνιέρα που θα μπει η άρρωστη χελώνα να έχει ίδιες συνθήκες νερού με αυτή που την βγάλαμε, να έχει χαμηλή στάθμη νερού τόσο ώστε η χελώνα μας να μπορεί να βγάλει ανετα το κεφάλι τις εκτός νερού καθώς έχει παρατηρηθεί εύκολος πνιγμός σε άρρωστες χελώνες.Δίνουμε ποικιλία τροφών και συμπλήρωμα βιταμίνης.Ανεβάζουμε την θερμοκρασία του νερού στους 30 βαθμούς περίπου.Αν δεν μπορέσουμε να βρούμε τη έχει η χελώνα μας απευθυνόμαστε σε κάποιον κτηνίατρο επρετών.

www.savidis-pet.gr

Πληροφορίες

Ο Λογαριασμός μου

Επικοινωνία

  • Σαββίδης Στυλιανός - Υδάτινος κόσμος - Ωδικά πτηνά ενυδρεία
  • ΑΦΜ 046712764, ΔΟΥ Δράμας, Aρ. ΓEMH: 51723719000
  • Κατάστημα 1: Κ. Παλαιολόγου 46 & Περικλέους (πίσω από τoν Κωτσόβολο), Δράμα
  • Τηλ: +30. 25210-23126
  • Κατάστημα 2: Βίτσι 9 (πίσω από το ΚΤΕΛ), Δράμα
  • Τηλ: +30. 25210-31779
  • savidis1pet@gmail.com

  Facebook PageYouTube Channel